Більша половина українців підтримують вступ до НАТО

Більша половина українців підтримують вступ до НАТО

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 62% українців, вступ до Північноатлантичного альянсу — 54%. Такі дані оприлюднено у дослідженні Центру Разумкова “Суспільна підтримка євроатлантичного курсу України: оцінки та рекомендації”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

«Якби референдум стосовно вступу України до НАТО відбувся найближчим часом, то в ньому взяли б участь переважна більшість (71%) опитаних українців, що є свідченням високого суспільного інтересу до стратегічного курсу країни. За вступ до НАТО готові проголосувати 54% опитаних українців, проти вступу — 31%, не визначилися з вибором — 15%», – йдеться в дослідженні.

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

Зазначається, що дані багаторічного моніторингу громадської думки Центром Разумкова свідчать про досить суттєві зміни позицій українських громадян стосовно ідеї набуття Україною членства в НАТО. У 2002 році громадська думка була поділена навпіл — по 32% «за» і «проти». Протягом 2002-2010 років вдвічі зменшилася частка прихильників, а частка противників вступу удвічі зросла.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

«Починаючи з 2014 року соціологи фіксували кардинальні зміни у ставленні громадян до перспективи набуття членства в НАТО. Якщо у 2012 році «за» вступ мали намір проголосувати лише 14% респондентів (62% — «проти»), то у квітні 2014 року рівень підтримки вступу зріс до 37% (42% — «проти»), а в листопаді 2015 року — до 48%, перевищивши частку противників (33%). Незначні коливання результатів упродовж наступних п’яти років (2016-2021 роки) свідчать про стабілізацію рівня суспільної підтримки», – зазначають у Центрі Разумкова.

Крім того, за даними дослідження, рівень суспільної підтримки європейської інтеграції є традиційно дещо вищим, ніж євроатлантичної.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *