Висота Евересту офіційно збільшилась

Висота Евересту офіційно збільшилась

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-1_H-Ukr-1024x141-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Китай і Непал оголосили про погодження ними нових даних щодо висоти гори Еверест, яка, згідно з позицією двох країн тепер становить 8848,86 метра. Цю інформацію повідомляє Центральне телебачення Китаю.

“Голова країни Сі Цзіньпін і президентка Непалу Бідх’я Деві Бхандарі обмінялися листами і разом оголосили про останню зафіксовану висоту Евересту – 8848,86 метра”, – йдеться в повідомленні.

Раніше Китай двічі вимірював висоту гори – у 1975 та 2005 роках. Якщо в 1975 році у КНР дійшли висновку, що висота Евересту на той момент склала 8848,13 метра, то через 30 років окремо було визначено висоту піку скали, який виявився 8844,43 метри заввишки, та глибину снігового та крижаного покрову, що склав близько 3,5 метра.

Водночас у Непалі наполягали, що висоту гори, відомої також під назвою Джомолунгма, необхідно рахувати разом із сніговою шапкою. У 2010 році Пекін пристав на цю пропозицію, і країни домовилися використовувати підхід, запропонований непальською владою.

Нагадаємо, що після землетрусу в Непалі у 2015 році геологи з некомерційного консорціуму геофізичних досліджень UNAVCO заявили, що висота Евересту зменшилася на 2,5 сантиметра.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *