Влада США подала позов проти Walmart через опіоїдну кризу

Влада США подала позов проти Walmart через опіоїдну кризу

Адміністрація президента США Дональда Трампа подала до суду на мережу супермаркетів Walmart Inc, звинувативши ритейлера в сприянні розпалюванню опіоїдної кризи в країні за рахунок неналежного поширення медикаментів. Про це пише Інтерфакс.

У позові Мін’юсту США стверджується, що Walmart у спробі збільшити прибуток створила навмисну нестачу персоналу в своїх аптеках і змушувала співробітників якнайшвидше відпускати ліки за рецептами. Таким чином, ритейлер ускладнив можливість співробітників виявляти і відхиляти сумнівні рецепти, що сприяло посиленню опіоїдної кризи, йдеться в позові.

У свою чергу, у Walmart повідомили, що позов «сповнений фактичних неточностей і вибіркових документів, вирваних з контексту». «Звинувачення співробітників аптек в тому, що вони не засумнівалися в рішенні лікарів дозволити прийом опіоїдів, є відвертою спробою перекласти відповідальність з Управління по боротьбі з наркотиками (Drug Enforcement Administration, DEA) за документально підтверджену нездатність не дати поганим лікарям виписати пацієнтам опіоїди», – йдеться в повідомленні компанії.

Цікаво, що Walmart в жовтні подали до суду на федеральний уряд, щоб перешкодити Мін’юсту притягнути її до відповідальності за роль в опіоїдній кризі. У позові компанії йшлося, що Мін’юст і DEA хочуть покласти на компанію провину за недопрацювання федерального уряду в галузі регулювання в боротьбі з опіоїдною кризою. Walmart стверджує, що влада хоче змусити ритейлера виплатити високі штрафи за можливу роль в посиленні кризи тільки через те, що фармацевти компанії відпускали ліки за сумнівними рецептами лікарів. Метою позову було домогтися від федерального судді постанови про те, що у влади немає законних підстав вимагати від компанії компенсацію.

За повідомленням Walmart, Мін’юст визнав, що кілька сотень лікарів виписували сумнівні рецепти, за якими фармацевти компанії, як стверджує влада, не повинні були відпускати ліки. Тим часом близько 70% цих лікарів все ще мають дозвіл DEA на роботу, повідомила Walmart. У позові Мін’юсту йдеться, що Walmart створила систему, яка перетворила її мережу з 5000 аптек в провідного постачальника знеболюючих препаратів, що викликають сильне звикання.

Нагадаємо, що у США в 2019 році, згідно з федеральним даними, було зафіксовано близько 50 000 смертей від передозування опіоїдами, цей показник став рекордним. Центри з контролю і профілактики захворювань США минулого тижня повідомили, що в період пандемії коронавірусу ситуація тільки погіршилася. Варто додати, що опіоїдною кризою називають безконтрольний продаж знеболюючих препаратів, що викликають сильне звикання.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *