Вчені пояснили, чому з’являються тромби при Covid-19

Вчені пояснили, чому з’являються тромби при Covid-19

Молекулярні біологи з’ясували, що тромби в судинах пацієнтів з найважчими формами Covid-19 можуть утворюватись через «помилки» при збірці антитіл, які атакують оболонки коронавірусу. Такі дослідження було опубліковані в науковому виданні Blood.

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

«Раніше ми могли тільки припускати, чому при тяжкому перебігу COVID-19 активуються тромбоцити. Виявилося, що виною всьому дефектні антитіла — вони з’єднуються з зараженими клітинами судин і змушують їх виробляти сигнали, які активують тромбоцити», – зазначив професор Джон Гіббінс, один із авторів даного дослідження.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Так, у результаті зараження SARS-CoV-2 можуть з’являтися важкі порушення в роботі імунітету, зокрема, формуватися тромби і з’являтися проблеми з роботою серця і судин. Всі ці симптоми загрожують життю, посилюючи ризик від COVID-19. Вчені намагаються зрозуміти, як цьому запобігти.В ході нового дослідження Гіббінс і його колеги з’ясували, як з’являються подібні проблеми в роботі системи згортання крові. Вони вивчали структуру антитіл з плазми крові пацієнтів, які перенесли COVID-19 в легкій і важкій формі, і виявили, що в окремих випадках структура антитіл помітно відрізнялася.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Зокрема, в організмі пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію у важкій формі, ці білкові ланцюжки покривав незвичайний набір цукрів. Гіббінс і його колеги спробували з’ясувати, як подібні антитіла впливають на життєдіяльність клітин крові. Для цього вчені додавали їх в зразки крові здорових пацієнтів. В результаті різко збільшувалася кількість активованих тромбоцитів, і як результат, імовірність спонтанної появи тромбів. Коли вчені видаляли молекули цукрів з поверхні антитіл, цього не відбувалося.Простеживши за взаємодіями антитіл, клітин судин і тромбоцитів, вчені з’ясували, на які рецептори і гени діяли помилково зібрані білкові молекули. Тож Гіббінс і його колеги сподіваються, що результати їхньої роботи допоможуть створити препарати, які захищали б носіїв важких форм COVID-19 від тромбозу.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Спочатку артефакти збиралися виставити на торги в Нью-Йорку, але вони були конфісковані. Аукціонний будинок Kestenbaum & Company заявив, що співпрацював з владою. До угоди долучився приватний колекціонер, відомий тим, що намагався “врятувати і зберегти єврейські історичні документи, які в іншому випадку були б втрачені”. Після консультацій зі Світовою єврейською організацією реституції артефакти зняли з аукціону.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *