В Україні банкам заборонили прописувати умови договорів дрібним шрифтом

В Україні банкам заборонили прописувати умови договорів дрібним шрифтом

Національний банк України заборонив фінансовим установам прописувати умови договорів дрібним шрифтом. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

В першу чергу це стосується договорів про споживчий кредит, депозити і відкриття або ведення поточного рахунку. “Банки будуть зобов’язані надавати в договорі повний опис послуги. У договорі депозиту потрібно буде вказувати конкретну дату повернення вкладу та інформацію про наявність у банку права продовжити термін дії вкладу тощо”, – пояснює НБУ.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Регулятор уточнює, що текст договору повинен бути викладений розміром шрифту не менше 11 друкованих пунктів. Також в нових вимогах НБУ забороняється банкам включати в договори несумлінні норми, які обмежують права споживачів подати скаргу або позов до суду. Цікаво, що банкам також заборонено без інформування споживача змінювати умови договору, а також вимагати від споживача оплатити ще не отримані за договором послуги тощо.

“При цьому, нові вимоги не поширюються на публічну частину договорів приєднання про надання послуг (оферту). Вони поширюються на договори, які безпосередньо підписує споживач, зокрема і на індивідуальну частину договорів. У той же час оферта не може суперечити індивідуальній частині договору”, – йдеться в повідомленні. НБУ зазначає, що у банків є три місяці до 27 квітня 2021 року, аби привести свою роботу у відповідність з нормами і розкрити повну інформацію в договорах.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *