В Україні готуються заборонити пластиковий посуд

В Україні готуються заборонити пластиковий посуд

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розробило законопроект, який запроваджує нові заборони та обмеження обігу і виробництва одноразової пластикової продукції. Про це повідомляє Уніан.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Відповідний законопроект презентував міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський. Він зазначив, що у законопроєкті, який планується зареєструвати у Верховній Раді у жовтні 2021 року, пропонується через рік після його ухвалення повна заборона виробництва, ввезення та введення в обіг на території України одноразових виробів з пластика, для яких вже є альтернатива.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Як альтернативу пластиковим гранулам, як сировини для виробництва одноразової продукції, міністр презентував гранули з кукурудзяного крохмалю, які є повністю біорозкладними. З них можна робити ті самі вироби, що і з пластику. Важливо, що переорієнтація виробництва на нові матеріали не вимагатиме суттєвих капіталовкладень і цілком реальна протягом року. Також, за словами посадовця, замість одноразового пластику можна використовувати дерев’яні прибори, виготовлені з відходів лісопереробного виробництва.

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

Міністр акцентував, що у проєкті закону передбачається повна заборона виробництва одноразових виробів із оксибіорозкладного пластику, який є дуже небезпечним для довкілля, адже розкладається на дуже дрібні часточки, що проникають усюди і отруюють тварин, птахів і все довкілля.

Також планується повна заборона посуду із пінополістиролу, адже цей матеріал ніяк не переробляється і не розкладається. На ті товари, від яких поки що не можна відмовитися: вологі серветки, гігієнічні засоби, дитячі памперси, фільтри до сигарет і, власне, самі фільтри – буде запроваджено обов’язкове маркування з інформацією про матеріали, з яких вони вироблені. Також виробник цих товарів буде зобов’язаний певну частину продукції використовувати для вторинної переробки.

Абрамовський інформував про штрафи і покарання, які пропонує новий законопроєкт — для ФОПів пропонується штраф за виготовлення і розповсюдження пластикових виробів від 17 до 51 тис. грн, при повторному порушенні – від 85 до 170 тис. грн. Такі суттєві суми штрафів мають сприяти сумлінному виконанню закону, вважає міністр.

Варто додати, що у Міністерстві екології заявили, що кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щорічно. При цьому в більшості випадків кожен пакет використовують тільки раз.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *