В Україні за 80 років можуть зникнути 97% білок

В Україні за 80 років можуть зникнути 97% білок

До 2100 року в Україні може зникнути до 97% ареалу вивірки.  Про це розповіли вчені «Української природоохоронної групи» у своєму дослідженні.

Територія може стати непридатною для життя білок через довготривалі зміни клімату. Вчені зауважують, що такі втрати можуть негативно вплинути на стан екосистеми та життєдіяльність людини. “Кожна комірка моделі, де зникнуть оптимальні кліматичні умови поширення вивірки, кожний відсоток втрат ареалу виду є і будуть свідченням порушення стану

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

екосистем. І ці порушення можуть спричинити значні, болісні для природи й людини втрати.Такі зміни безумовно вплинуть на екосистемні послуги – ті, на які спирається життя і добробут людства” – пояснив експерт “Української природоохоронної групи” та співавтор дослідження Григорій Коломицев.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Науковці змоделювали кілька сценаріїв поширення виду в кліматичних умовах, які відповідають найбільш актуальним сценаріям кліматичних змін до 2100 року в межах Східної Європи. Якщо глобальна температура у світі зросте в межах 1,5°C до 2100 року, то на території України вдасться зберегти 49% ареалу білок. Науковці зазначають, що це мінімальний і невідворотний вплив зміни клімату на поширення вивірки. Якщо температура підвищиться на 1,8°C, то втрати сягатимуть уже 57%. При розвитку найбільш негативного сценарію, який передбачає зростання середньої температури більше ніж на +2°С, очікується катастрофічне скорочення ареалу вивірки. Втрати можуть сягати близько 97%.  Тоді від первинного, притаманного видові ареалу можуть залишитись лише острівці в межах гірських територій України.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *