В Україні можна побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика

В Україні можна побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика

В Україні, в Національному заповіднику «Софія Київська» діє виставковий проєкт «Раритети української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII до 30-річчя Незалежності України». Про це йдеться на фейсбук-сторінці Національного заповідника “Софія Київська”.

У його межах виставили вісім експонатів, – символів влади гетьманів Івана Мазепи та Пилипа Орлика: латиномовний примірник «Пактів та Конституцій Війська Запорозького» 1710 року, п’ять універсалів 1687–1702 років, виданих у Батурині Іваном Мазепою, Клейнод Івана Мазепи (Мощехранительниця) – Знак гідності Голови Української Держави, гетьманська булава. Частину раритетів, а саме булаву та Конституцію, привезли зі Швеції. Решта експонатів належить до фонду українських архівних та музейних установ.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Варто додати, що «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» написали у 1710 році в Бендерах (Молдова), − документ став першою у світі Конституцією. Вона встановлювала основи державного устрою, форми правління, розподіл повноважень між трьома гілками влади, окреслювала державні кордони. У документі йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Документ зберігся у декількох редакціях: основний та скорочений тексти латинською мовою, а також два тексти староукраїнською мовою. Зокрема рукописи скороченого варіанту і преамбули основного варіанту латиною зберігаються у Національному архіві Швеції, а оригінальний рукопис договору староукраїнською мовою (із власноручним підписом Орлика та печаткою Війська Запорозького) і його пізніша скорописна діловодна копія зберігаються у Російському державному архіві давніх актів у Москві.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *