В Україні підвищать пенсійний вік

В Україні підвищать пенсійний вік

В Україні з 1 квітня 2021 року пенсійний вік підвищать з 59,5 до 60 років. Про це йдеться в законі «Про загальнодержавне обов’язкове пенсійне страхування». Законом № 0972 право жінок виходити на пенсію раніше за чоловіків пропонували зберегти, проте Верховна Рада цей документ скасувала.

Змін також варто очікувати тим громадянам, хто виходить на пенсію після перетину позначки 60 років. Якщо зараз страховий стаж становить 27 років, то невдовзі він зросте до 35-ти. При цьому, якщо страховий стаж знаходиться в межах 25-35, то вийти на пенсію можна буде в 63 роки, а ось якщо від 15 до 25 років, то працювати доведеться до 65.

Відзначимо, як раніше заявляла міністр соцполітики Марина Лазебна, в Кабміні працюють над новими параметрами пенсійної системи, в результаті чого частина українців зможе виходити на заслужений відпочинок раніше. Наприклад, дозволити робити це тим, хто вже заробив 40 років стажу.

При цьому скористатися таким правом зможуть тільки ті, хто почав працювати раніше 20 років і має безперервний стаж. До речі, українці, які на час карантину тимчасово залишилися без роботи або втратили частину зарплати, в майбутньому можуть отримати нижчу пенсію. Так, у формулі розрахунку пенсій враховується як стаж, так і розмір заробітної плати. Якщо на час карантину втратити роботу на кілька місяців або отримувати нижчу зарплату, в майбутньому це вплине і на розмір пенсійної виплати.

Як відомо, страховий стаж можна докупити. Законодавчо також встановлено перелік осіб, які мають право на добровільну сплату страхових внесків. Закон дозволяє це робити тим, хто не перебуває в трудових відносинах, особам від 16 років, а також тим, хто не перебуває на обліку в Центрі зайнятості.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-1_H-Ukr-1024x141-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *