В Україні створили антибактеріальний папір

В Україні створили антибактеріальний папір

На Зміївській паперовій фабриці, що на Харківщині, на замовлення видавництва «Ранок» вперше виготовили антибактеріальний папір, який можна використовувати для друку підручників і зберігання продуктів харчування. Про це повідомляє Укрінформ.

Під час виготовлення паперу, який назвали «папдез», використовується спеціальна рідина з кристалами полігексаметиленгуанідину гідрохлориду, які запобігають розвиткові патогенної флори. «Нарешті ми отримали висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що зразки бактерицидного паперу відповідають вимогам санітарного законодавства України і можуть бути затверджені для використання у контакті з харчовими продуктами», – зазначили в корпорації.

У компанії поінформували, що випробування тривали кілька місяців. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висіювали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток бактерій. Для порівняння використовували звичайний папір.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lion-Express-LLC.jpg

«Спеціалісти підтвердили, що патогенна флора тривалий час не розвивається на такій поверхні. Біоцидний, або бактерицидний, папір можна використовувати в медицині для знезараження ран, у харчовій промисловості – для збереження овочів, фруктів або масла. Паперовий пакет із бактерицидним просоченням попередить розповсюдження мікробів на полицях в супермаркетах», – говорить PR-менеджер видавництва «Ранок» Евгенія Гокова.

Нині харків’яни пропонують Міністерству освіти підтримати на всеукраїнському рівні ідею виготовлення підручників з бактерицидного паперу.

«Підручник живе 5 років, так? А скільки на ньому живе бактерій? У час пандемії потрібно максимально захистити дітей і запобігти розповсюдженню хвороби. Можуть бути книги, зошити, підручники, надруковані на антибактеріальному папері. Навіть одноразові ручки, олівці, точніше, екоручки, екоолівці можна робити з біоцидного паперу. Наразі ми займаємося розробкою біоцидного паперу тривалої дії» – розповів генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *