В Україні щодня реєструють близько 570 повідомлень про домашнє насильство

В Україні щодня реєструють близько 570 повідомлень про домашнє насильство

Правоохоронці щодня реєструють близько 570 повідомлень від жертв насильства. Про це пише Укрінформ із посиланням на слова генерального прокурора України Ірини Венедіктової.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

«Кількість звернень щодо домашнього насильства стрімко зростає щороку: 140 тисяч у 2019, понад 200 тисяч на тлі карантинних обмежень у 2020. 86% звернень надходять від жінок, 12% від чоловіків і 2% від дітей. Усе більше потерпілих відмовляються мовчати й приховувати «сімейну таємницю» за сімома замками. Щодня правоохоронці реєструють близько 570 повідомлень від жертв насильства», – заявила Венедіктова.

Генпрокурор наголосила, що протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству нею визначена одним із пріоритетів роботи прокуратури та системна діяльність на цьому напрямі розпочалася.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

«За даними ООН, кожне друге вбивство вчинено членом родини або колишнім партнером. Тож сьогодні прокурори здійснюють аудит кримінальних проваджень, що пов’язані з домашнім насильством, однак з якихось причин не кваліфіковані саме за цією ознакою. Окрім міжнародних інституцій, безцінною інформацією оперують громадські організації, і ми розпочали тісну співпрацю з ними. Це дає змогу отримувати дані про найактуальніші проблеми та оперативно реагувати на них. А координатори неурядового сектору вже знають до кого звернутись, якщо виникли проблеми під час досудового розслідування», – додала Венедіктова.

Вона також розповіла, що сегмент злочинів, пов’язаних з домашнім насильством, настільки значний та особливий, що планується впровадження спеціалізації прокурорів. Для їх діяльності будуть розроблені відповідні стандарти, дотримання яких стане обов’язковим, а в курсах навчання Тренінгового центру прокурорів України гендерна складова стане обов’язковою для всіх прокурорів.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *