Держсекретарем США став правнук київського письменника

Держсекретарем США став правнук київського письменника

На посаду державного секретаря Сенат Сполучених Штатів Америки затвердив запропоновану президентом Джо Байденом кандидатуру Ентоні Блінкена, який є правнуком київського письменника. Про це повідомляє Reuters.

Сенат зі 100 членів підтримав Блінкена (78 “за” і 22 – “проти”), що означає, що він може бути приведений до присяги як держсекретар сьогодні ж. Для його затвердження потрібна проста більшість в палаті, контрольованій демократами. Варто також додати, що всі голоси проти підтвердження Блінкена виходили від республіканців.

Нагадаємо, що Блінкен є правнуком Меєра Блінкен (1879-1915), який був письменником. Уродженець Переяслава і випускник Київського комерційного училища, Меєр публікувався на ідиші під псевдонімом Б. Меєр. Він переїхав в Америку у віці 25 років у 1904 році.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Про те, що його дідусь походить з України Блінкен ще у 2019 розповідав американським ЗМІ. “Мій дідусь на початку минулого століття прибув з території, яка тепер є Україною, його вітали у Сполучених Штатах, він побудував життя для себе, дітей, мачуха, яка втекла від комунізму, буквально у вагоні потяга вночі зі своєю матір‘ю в дуже юному віці прибула до Сполучених Штатів”, — розповів він.

Варто нагадати, що у 2009-2017 роках Блінкен час від часу відвідував Україну. У 2014-го повідомив, що США обговорюють можливість надати Україні летальну зброю, щоб підтримати її у конфлікті з Росією. А за рік — у березні — Блінкен приїхав в Україну. Тоді він підкреслив необхідність дотримання єдиних правил на міжнародній арені, які “тепер під загрозою через російську агресію в Україні” та наполягав, що не можна змінювати кордони силою.

Ентоні Блінкен раніше обіймав посаду заступника держсекретаря при президенті Бараку Обамі, був також заступником радника з національної безпеки, а починав свою кар’єру в Державному департаменті при адміністрації Клінтона.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *