Додаток для iPhone навчили визначати COVID-19 по голосу

Додаток для iPhone навчили визначати COVID-19 по голосу

Розробники ізраїльського стартапу Vocalis, що спеціалізується на технологіях діагностики респіраторних захворювань по голосу, навчилися діагностувати COVID-19. Про це пише Internet UA.

Вони вивчили, як змінюється голос людини, якщо його організм уражений нової коронавірусною інфекцією, і застосували це знання для створення найпростішої діагностичної процедури. Але перш було необхідно натренувати алгоритми на живих людях. В експерименті взяло участь понад 2000 тисяч осіб, що страждали від COVID-19, в тому числі тих, хто хворів безсимптомно. Вчені зібрали зразки їх голосів, проаналізували і обчислили 512 патернів, за якими можна визначати захворювання.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lion-Express-LLC.jpg

Принцип роботи програми простий:

  • Пацієнту пропонується включити запис і порахувати від 50 до 70;
  • Записаний мовної блок відправляється на сервера Vocalis для сканування;
  • Алгоритми аналізують мова і формують розширену спектрограму з ознаками (або їх відсутністю) зараження COVID-19.

Правда, розробники вирішили, що не варто брати на себе відповідальність за постановці діагнозу. Тому програма не говорить, що у пацієнта позитивний або негативний тест. Воно просто вказує йому на високу або низьку ймовірність зараження.

Незважаючи на те що з додатком Vocalis немає різниці, якою мовою говорить пацієнт, його немає в App Store і, швидше за все, воно не з’явиться у відкритому доступі в принципі. За попередньою інформацією, розробники планують поширювати його по ліцензії серед корпоративних партнерів. Наприклад, серед компаній, щоб ті визначали ознаки зараження серед своїх співробітників, перешкоджаючи поширенню захворювання в колективі. 

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *