Кожен десятий українець має наркозалежних родичів чи знайомих

Кожен десятий українець має наркозалежних родичів чи знайомих

Кожен десятий українець стикався з наркотичною залежністю серед свого найближчого кола – сім’ї, родичів, друзів, сусідів або колег по роботі. Про це свідчать результати національного дослідження, проведеного Українським інститутом майбутнього спільно з “Нью Імідж Маркетинг Груп”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lion-Express-LLC.jpg

Так, в Україні 3,5 млн громадян мають родичів та близьких, хворих на наркоманію. Також було виявлено, що молодь (18-24 роки) вдвічі частіше за середній показник по країні стикалася з наркотичною залежністю – 10%. Найчастіше ті, хто стикався у своєму ближньому оточенні з наркотичною залежністю, згадували такі речовини, як канабіс (31%) та амфетаміни (18%). Втім, значна частина назвала також такі важкі наркотики, як дизайнерські наркотики, або «солі» (8%), макова соломка (7%), а також метадон і спайси (по 6%).

Серед регіональних особливостей слід виділити, що на сході та в центрі набагато частіше згадували про залежність від амфетамінів порівняно з жителями заходу та півдня: відповідно 29% та 27% проти 5% та 6%. На заході більше людей, у яких близькі або знайомі мають залежність від макової соломки (13% проти 7% по країні), кокаїну (10% проти 4% по країні), а також близько 3% згадують залежність від такого важкого наркотика, як дезоморфін, який через характерні прояви на тілі залежних ще називають «крокодил».

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

Більше половини громадян (53%), які стикалися з проблемою наркоманії серед своїх близьких або знайомих, відповідають, що їм відомі випадки, коли ці люди були небезпечними: для самих себе (19%), для оточуючих (14%) або одночасно для себе та оточуючих (20%). При цьому 45% відповіли, що їм невідомі такі випадки. Щодо лікування наркозалежності, то лише третина громадян, у яких є близькі або знайомі з наркозалежністю, знають про випадки, коли ті зверталися до спеціалізованих закладів: 20% розповіли про звернення цих людей до державних закладів допомоги наркозалежним і 14% про звернення до приватних закладів. При цьому в більшості випадків, за твердженням опитаних, це або не дало результатів (40%) або мало лише короткостроковий ефект (44%). Про повне одужання людини внаслідок звернення до спеціалізованого закладу заявили лише 12%.

Натомість половина громадян, які стикалися з наркозалежністю у свої родичів, друзів або знайомих, розповіли, що ті не зверталися по допомогу. Головними перепонами для цього респонденти назвали небажання самих наркозалежних (36%), відсутність віри у результат (23%) та відсутність грошей для оплати лікування (15%).

Варто додати, що дослідження було проведене 9-18 квітня 2021 року. Обсяг вибіркової сукупності становить 2400 респондентів віком від 18 років і старше.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *