Легкі випадки зараження коронавірусом гірші, ніж всі думають

Легкі випадки зараження коронавірусом гірші, ніж всі думають

Кожен “легкий” випадок зараження коронавірусом може виявитися більш складним і небезпечним, ніж багато хто вважав. За даними ВООЗ, понад 80% випадків зараження коронавірусом у світі – легкі або безсимптомні. Про це пише The Guardian.

За даними медичних досліджень та доказів, зібраних групами підтримки, вказують на те, що багатьом людям, які пережили “легку” форму COVID-19, насправді не так пощастило. Вони страждають від довготривалих побічних ефектів. А лікарі досі намагаються зрозуміти всі наслідки.

Деякі з цих побічних ефектів можуть бути смертельними. За словами професора нейрохірургії клініки Маунт-Сінай в Нью-Йорку доктора Крістофера Келлнера, “легкі” випадки COVID-19 у людей, яких не госпіталізували, пов’язані з появою кров’яних згустків та навіть інсультів.

При чому таке трапляється з пацієнтами, яким лише 30 років. Келлнер пояснив, що в травні його клініка запровадила план, згідно з яким зараженим коронавірусом призначали антикоагулянтні препарати, щоб не допустити інсульт. Останній спостерігався у “молодих людей з легкими симптомами або взагалі без них”.

Тепер лікарі знають, що COVID-19 впливає не лише на легені й кров, а й на нирки, печінку й мозок. В разі виникнення ускладнень з останнім можуть з’явитися сонливість й депресія серед інших симптомів.

За даними видання, іншим тривожним феноменом є “довготривалі” пацієнти з COVID-19, тобто люди, в яких хвороба триває місяцями. Дослідження в Нідерландах, результати якого були опубліковані цього місяця, показало, що 1622 пацієнта з коронавірусом, чий вік в середньому становив 53 роки, скаржилися на низку довготривалих симптомів включно з сильною втомою (88%), затрудненим диханням (75%) й тиском в грудях (45%). 91% з них не були госпіталізовані. Це означає, що вони страждають від серйозних ускладнень попри те, що їхні випадки зараження коронавірусом були кваліфіковані як “легкі”. 85% пацієнтів вважали себе загалом здоровими до зараження коронавірусом. Через місяць чи більше після хвороби лише 6% підтвердили, що вважають себе такими.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *