Україна в 2020 році серед тих, про кого брешуть найчастіше

Україна в 2020 році серед тих, про кого брешуть найчастіше

Експерти компанії Zignal Labs, яка займається відстеженням дезінформації порахували, що в інтернеті за рік було більше дезінформації про Україну, ніж про вакцини і маски. Про це пише New York Times.

Так, за даними видання найбільше цьогоріч дісталося мільярдеру Джорджу Соросу, якого у 2020 році часто атакували за допомогою теорій змови правого ухилу. Таким чином, неправдивих історій про нього накопичилося найбільше. З 2,6 мільйонів згадок про нього за поточний рік, 1,1 мільйон були фальшивими. А це більше 45%.

На другому місці опинилась Україна. Видання пише, що 34% з 9,2 мільйонів згадок про Україну були позначені як дезінформація. Пік згадок про не припав на період проведення процедур, пов’язаних з імпічментом Дональда Трампа в США. Окрім України в цей час також в мережі часто вживали різні терміни, такі як “тіньова держава”.

Третє місце – це президентські вибори у США, зокрема вигадки про загрози голосування поштою – більше 20% згадок. Розповіді на цю тему часто були переповнені такими словами, як “шахрайство” і “афера”.

Видання також пише про те, що до десятки тем для дезінформації увійшли статті про біологічна зброя (24,2% згадок були неправдою), “антифа” (19,4% повідомлень – неправда), Джо Байден і заклики позбавити поліцію фінансування (14,2%), гідроксихлорокін (9,2%), вакцини (8,2%), головний епідеміолог США Ентоні Фаучі (3,2%), а також маски (0,8%).

Варто зазначити, що компанія Zignal Labs збирає свої дані з соціальних мереж, таких як Facebook, Instagram і Reddit, а також з газет і стенограм телевізійних ефірів. Аналітики компанії здебільшого зосереджуються на темах, пов’язаних з виборами в США і пандемією COVID-19. Зазначається, що це не точний підрахунок всіх фальшивих повідомлень в медіа-просторі. Однак, аналіз компанії дає можливість в цілому уявити картинку, яку брехню поширюють найчастіше.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *