Україномовні аудіогіди вже запустили у семи музеях світу

Україномовні аудіогіди вже запустили у семи музеях світу

У семи світових музеях уже запущено роботу україномовних аудіогідів, ще три проєкти перебувають на завершальному етапі підготовки. Про це розповіла Укрінформу дружина президента України.

“Я хочу зробити свій внесок у поширення української мови у світі через створення українських аудіогідів у найбільших музеях світу та культурних пам’ятках”, – зазначила Олена Зеленська.

Вона зауважила, що від початку її діяльності уже запущено сім аудіогідів, зокрема в Австрії (галерея Альбертіна та Музей історії мистецтв у Відні), Туреччині (палаці Долмабахче, музеї просто неба Ефес та Національному парку Гьореме), Азербайджані (Національний музей килима у Баку) та Латвії (Національний художній музей у Ризі).

Крім того, Зеленська поінформувала, що на завершальному етапі перебуває ще три проєкти із запровадження україномовних аудіогідів – для музеїв Чорногорії, Італії та Литви. За її словами, також досягнуто домовленості щодо впровадження українських аудіогідів з п’ятьма музеями у Франції, Італії, Ізраїлі та Німеччині. “Уже довго іде робота з ізраїльським комплексом “Яд Вашем”, і вже ми на фінальній стадії, можна сказати, що переклад уже здійснено, залишилися технічні процеси”, – зауважила вона.

Дружина Президента запевнила, що незабаром українською “заговорить” римський Колізей, є домовленості з музеєм Ватикану, підписано меморандум із Версалем. Вона нагадала, що український аудіогід буде і в Лондонському Тауері, про що підписано меморандум, а також є домовленості щодо кількох інших британських музеїв.

“Великі плани, хочеться охопити якомога більше цікавих місць, щоб наші співвітчизники й люди, які розмовляють українською мовою, які вважають українську мову рідною, могли долучитися до пам’яток світової культури та історії саме рідною мовою”, – підкреслила перша леді.

Водночас Зеленська наголосила, що для неї проєкт із впровадження україномовних аудіогідів у світових музеях не лише спрямований на зручність для туристів, а і є промоцією України у світі.

“Це – промотування України у світі, це про те, що наш голос, голос української мови, зазвучав у видатних музеях світу, це про те, що український прапор буде разом з прапорами інших країн у мовному переліку аудіогідів музеїв світу”, – наголосила дружина Президента.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *