Український виконавець записав щемливе відео про українців, які живуть поза домом (Відео)

Український виконавець записав щемливе відео про українців, які живуть поза домом (Відео)

Український музикант Юрій Йосифович записав пісню «Лети» та відео про співвітчизників, які вимушено чи за вибором живуть поза Україною. Про це повідомляє Укрінформ.

У цьому проєкті взяли участь 26 українців з Канади, Італії, Іспанії, Німеччини, Китаю, США, Швеції, Туреччини, Ізраїлю. «Історія була така: я заспівав пісню Богдана Весоловського (український пісняр, композитор, акордеоніст – ред.), бо вона мені сподобалась. Коли вислав запис рідному брату, який вже 7 років в Америці і досі не приїздив, його це “розбомбило”, і він плакав на роботі. А я за ним. І я лише тоді зрозумів, що “Лети” — це про чужину і емігранта. Так з’явилась ідея попросити людей, хто на чужині або поза домом, щоб записали себе. Згодом сформували відео із записами 26 людей», – повідомив виконавець. Він додав, що навмисне дав таке формулювання – «поза домом», адже  воно, наприклад, підійшло б кримським татарам, «які, будучи на материковій Україні, ніби й не на чужині, але не зовсім вдома».

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Музикант підкреслив, що щиро здивувався, коли багато друзів і незнайомців почали поширювати і позначати людей, які живуть за кордоном для того, аби вони взяли участь в цьому творчому експерименті. «Коли почали приходити перші відео, під час перегляду їх з піснею стало зрозуміло, що разом це працює сильніше, ніж я думав. Цікаво, що деяких людей відлякало слово “чужина”, а хтось казав, що їм комфортно всюди, їхній дім завжди з ними. Натомість, захотіли долучитись українці, які народились в Америці, їх більше відгукнулось», – розповів автор про процес роботи над проєктом.

За його словами, в якийсь момент відеороликів стало так багато, що довелося подякувати і сказати «стоп». «На той момент це було 26 людей, і цікаво, що нікого не відфільтровано, всі, хто подався до стоп-повідомлення, є у відео, і це круто працює», – пояснив співак.

Варто додати, що за даними українського МЗС, щороку близько 1 мільйона українців виїжджають за кордон у пошуках кращого життя та умов для роботи і розвитку. Також щороку близько 9 мільйонів українців щороку виїжджають за кордон на сезонні заробітки.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *