Українські вчені навчилися прогнозувати важкість перебігу COVID-19

Українські вчені навчилися прогнозувати важкість перебігу COVID-19

Вчені Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України розробили методику прогнозування важкості перебігу захворювання на COVID-19 у пацієнтів. Про це пише пресслужба Національної академії наук України.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lion-Express-LLC.jpg

“Жоден лікар у світі не може передбачити, як це захворювання розвиватиметься далі. А розвивається воно дуже по-різному: один пацієнт за 7-10 днів одужає і повернеться додому, інший – може потрапити в залежність від кисню, до реанімації і не виживе. Тому всім лікарям украй потрібен якийсь прогностичний критерій. Мені приємно повідомити (й українські лікарі про це дізнаються найшвидше): ми припустили, що саме рівень позаклітинної ДНК і є прогностичним критерієм (що вищий він, то гірший прогноз), і довели це (до речі, першими у світі)”, – розповів завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України професор Віктор Досенко.

За словами Досенка, усе, що потрібно людям, аби буквально в перший день хвороби передбачити, наскільки важким буде її перебіг, це здати кров на визначення рівня позаклітинної ДНК. “Це цілком реально, потрібні тільки набір реактивів (до слова, не дуже дорогий) і спектрофлюориметр (принаймні один на лікарню чи бодай один на територіальне медичне об’єднання)”, – уточнив науковець.

Українські вчені продовжують дослідження позаклітинних ДНК з метою заблокувати їхню активність, якщо вони загрожуватимуть організму людини. За словами науковців, це дало б змогу зменшити рівень ушкодження клітин легень під час перебігу хвороби SARS-CoV-2.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *