У Франції за глузування з акценту платитимуть штраф

У Франції за глузування з акценту платитимуть штраф

Днями у Франції прийняли закон, який передбачає €45 тис. штрафу за глоттофобію — дискримінацію за мовною ознакою. Про це пише The Guardian.

Проблему глузування з регіональних акцентів і діалектів підняли після того, як один з кандидатів у президенти на минулих виборах принизив журналістку через її вимову. Так, у 2018 році ультралівий політик Жан-Люк Меланшон відмовився відповідати на запитання журналістки через її південний акцент, натякаючи на те, що це не французька мова. Після цього випадку парламентарі почали говорити про необхідність покарання за мовну дискримінацію.

Національна Асамблея ухвалила закон, який прирівнює глоттофобію до расизму, сексизму та інших форм дискримінації. Голосуванню передувала гостра дискусія, в якій політики з різних регіонів сперечалися щодо важливості захисту акцентів. Зокрема член парламенту Жан Лассаль із притаманним йому південно-західним акцентом виступив проти законопроєкта та порівняв його з непроханою благодійністю. Проте більшість виступила за — на переконання автора документу Крістофа Узе, необхідність захисту акцентів є «серйозним питанням».

Варто зазначити, що за даними Ouest France, у країні близько 30 мільйонів людей розмовляють з регіональним акцентом. 16% французів страждають при цьому від дискримінації за мовною ознакою.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *