У Чикаго пішов з життя президент Українського музею

У Чикаго пішов з життя президент Українського музею

У Чикаго помер уродженець міста Заліщики, що на Тернопільщині – Ярослав Ханкевич. Ярослав Ханкевич довгий час працював президентом Українського музею в Чикаго. Про смерть земляка у мережі Фейсбук повідомила Ольга Бенч.

“Український Національний Музей у Чикаго  сумує з приводу відходу у вічність Ярослава Ганкевича, довголітнього президента та сина одного із засновників музею Олекси Ганкевича. Велика втрата для родини, громади і української культури. Ярослав Ганкевич прожив яскраве і цікаве життя, залишившись у пам’яті усіх, хто знали його, непересічною особистістю у професійній діяльності та у людських взаєминах. Він був людиною мудрою та розважливою, ніколи не забував про проблеми тих, хто поруч. Неповторне почуття гумору допомагало знаходити виходи з бувало непростих ситуацій.

Майже 14 років очолював Український Національний Музей у Чикаго, успадкувавши від батька цю місію волонтера і мецената, як справу цілого життя. Він був одним із тих, хто на початку ХХІ століття зуміли підняти на високий рівень музейництво у діаспорі, розбудовуючи приміщення, примножуючи колекції та фонди”, – написала Ольга Бенч.

Нагадаємо, що Ярослав Ганкевич народився 29 вересня 1943 року в м. Заліщики на Тернопільщині, у сім’ї вчителів Олекси та Анни Ганкевичів. Родина опинилася у Німеччині, рятуючись від війни та повоєнного лихоліття. У Ваєрні, в таборах переміщених осіб, минало дитинство. У кінці 40-их – переїзд до США. У Чикаго навчався в католицькій школі св. Миколая, виховувався в Плаcті. Належав до куреня “Червона калина”, – додає Ольга Бенч. – Після закінчення DePaul University працював фінансистом у відомих американських компаніях, згодом відкрив свій власний бізнес”.

Також варто додати, що мер міста Чикаго Ричард Дейлі нагородив Ярослава Ганкевича відзнакою у номінації “Лідер громади міста Чикаго”. Грамотою відзначив роботу Ярослава Ганкевича і Конгрес США.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *