Щонайменше половина назв книг в українських книгарнях мають бути рідною мовою

Щонайменше половина назв книг в українських книгарнях мають бути рідною мовою

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

За новими нормами мовного законодавства, які регламентують використання державної мови у сфері книговидання і книгорозповсюдження, що набувають чинності з 16 липня 2021 року, не менше 50% назв книг, що продаються у книгарнях чи інших місцях розповсюдження, мають бути державною мовою. Про це повідомляє офіційний сайт Державного комітету телебачення і радіомовлення.

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

“Держкомтелерадіо нагадує, що 16 липня 2021 року вступає в дію 26 стаття закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження. Законом передбачено, що не менше половини всіх виданих упродовж року видавцем назв книг має бути українською мовою, також не менше 50% назв книг, що продаються у книгарнях чи інших місцях розповсюдження, мають бути державною мовою”, – йдеться в повідомленні.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Зазначається, що ця норма не поширюється на видавничу продукцію кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів або національних меншин України коштом державного або місцевих бюджетів.

Також вищезгадана норма не поширюється на книжкові магазини та інші заклади, які здійснюють розповсюдження книжкових видань виключно офіційними мовами Європейського Союзу, державною мовою або словників і розмовників з іноземних мов, підручників із вивчення іноземних мов, а також спеціалізовані магазини, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України.

Варто додати, що за порушення закону передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафів (від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) або попередження, якщо правопорушення вчинено вперше.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *