Американці запустили космічний зонд для зіткнення з астероїдом

Американці запустили космічний зонд для зіткнення з астероїдом

Космічний апарат DART вріжеться в астероїд, щоб випробувати концепцію захисту Землі від таких небесних тіл. Зіткнення заплановане на жовтень 2022 року. Про це пише NASA.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Американське космічне агентство NASA вперше запустило космічний апарат для навмисного зіткнення з астероїдом з метою зміни його орбіти. Запуск космічного зонда DART було здійснено за допомогою ракети-носія Falcon 9 з космодрому Ванденберг у штаті Каліфорнія в ніч проти середи, 24 березня, повідомило NASA у своєму мікроблозі Twitter.

Планове зіткнення з астероїдом Діморфос має відбутися у жовтні 2022 року. У NASA розраховують, що місія DART вартістю 330 млн. доларів дозволить отримати нові дані про те, як захистити Землю від астероїдів.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Варто додати, що Діморфос – супутник астероїда Дідімос – має діаметр близько 160 метрів. Зараз він не становить небезпеки для Землі, і місія NASA спланована таким чином, що він не загрожуватиме і після зіткнення з зондом.

This image has an empty alt attribute; its file name is Truck-Driver-Alex-Demchyuk-1_S-UA.gif

Після зіткнення орбітальний період Диморфоса, що становить зараз близько 12 години, повинен скоротитися не менше ніж на 73 секунди, а можливо навіть на 10 хвилин. На 2024 рік заплановано місію Європейського космічного агентства ESA під назвою Hera, яка дозволить ретельніше вивчити наслідки зіткнення з астероїдом.

This image has an empty alt attribute; its file name is Standart-Transport-1_S-UA.gif

В цей час ученим не відомі астероїди, які в найближчому майбутньому здатні врізатися в Землю. Загалом дослідники ідентифікували близько 27 тисяч астероїдів поблизу нашої планети. Близько 10 тисяч із них мають діаметр понад 140 метрів.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *