Без дорослих та зв’язку: 14-річного українця на місяць затримали в іміграційному центрі США

Без дорослих та зв’язку: 14-річного українця на місяць затримали в іміграційному центрі США

Іван Єрашов — типовий 14-річний підліток, який захоплюється спортом та комп’ютером. Півтора тижні тому він став біженцем із України і наразі перебуває у центрі для імігрантів у США. Історію Івана розповідає CBS News.

Тітка хлопчика, мешканка Каліфорнії Ірина Мережко, забрала його у Харкові після того, як її сестра сказала, що вони з чоловіком хочуть залишитися та боротися, але просять відправити їхнього сина у безпечне місце.

«Я сказала йому: це буде схоже на довгі літні канікули в Каліфорнії. Не думай про розлуку з батьками, уяви, що це довгі літні канікули».

Після 30 годин у евакуаційному поїзді та 40 годин у літаку підліток та його тітка вирушили до табору біженців у Мексиці. Вона чула, що найкращий і найпростіший спосіб доставити племінника до країни — вирушити на кордон та запросити гуманітарний пароль.

Однак у Сан-Дієго працівники імміграційної служби сказали, що Єрашов має залишатися у центрі протягом двох або трьох днів, поки там не перевірять біографічні дані Мережко та не підтвердять її зв’язок із підлітком.

Усього через три дні жінці сказали, що очікування на звільнення хлопчика може зайняти від 20 до 30 днів. Все це – наодинці і без телефону – для дитини, яка щойно покинула свою країну та сім’ю в зоні бойових дій, не знаючи, коли зможе повернутися.

Його тітка і дядько кажуть, що вони розуміють протоколи безпеки, але вважають термін 20-30 днів жорстоким з огляду на все, через що пройшов підліток. Пара найняла адвоката, щоб спробувати якнайшвидше витягнути 14-річного хлопця.

Перед від’їздом хлопчик зробив останнє фото з матір’ю та тіткою. За словами Мережко, вона та її сестра розуміли, що це фото може бути прощальним.

Подружжя Мережко сказали, що хоча вони, звичайно, хочуть допомогти своєму племіннику вибратися, вони також хочуть зробити щось, щоб усі діти війни не залишалися в центрах утримання під вартою довше, ніж кілька днів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *