Британка передала Україні листи про Голодомор, знайдені на горищі

Британка передала Україні листи про Голодомор, знайдені на горищі

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

Нещодавно до Музею Голодомору була передана рідкісна знахідка – підшивка листів британського інженера Джері Бермана, який вів активне листування з родичами, описуючи Голодомор 1932-1933 років. Його листи знайшла на своєму горищі Алісон Маршал, дідусь якої – Мейєр Фортес – був другом і одним із адресатів інженера. Про це пише Укрінформ.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

“Розпочавши форсовану індустріалізацію в 1928 році, СРСР закуповував техніку за кордоном та активно запрошував іноземних спеціалістів, які вміли працювати з нею. Так у 1930-му з ПАР до УСРР потрапив Джері Берман – інженер містобудування та залізничного сполучення. У 1932-1933 роках він побував у Москві, Луганську та Харкові, але більшість часу провів у Станиці Луганській. Навколишню дійсність він описував у листах до братів, сестри та друга у ПАР, США та Великій Британії”, – ідеться в пресрелізі Музею Голодомору.

This image has an empty alt attribute; its file name is Davis-Ranch.gif

.Зазначається, що найбільше уваги у своїх листах Джері приділяє жалюгідному становищу робітників: картковій системі забезпечення продуктами, несправедливості у їхньому розподілі і постійній нестачі карток, дороговизні продуктів та мізерності зарплат, що змушувало родини робітників голодувати. При цьому становище іноземних спеціалістів прирівнювалося до партійної номенклатури й було значно кращим – для них діяли власна система магазинів, закриті їдальні тощо. У листах Джері не лише описує побут 1930-х, а й дає власну етичну оцінку злочинним діям СРСР.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Як повідомляють у Музею Голодомору, ці листи є унікальним свідченням та важливим джерелом інформації про 1930-ті в Україні, та безпосередньо про умови життя робітників під час Голодомору. Вже дуже скоро у відвідувачів музею буде можливість побачити ці листи у Залі Пам’яті, яку буде відкрито у вересні.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *