Водолази США допоможуть підняти затонулий катер Брєжнєва (Фото)

Водолази США допоможуть підняти затонулий катер Брєжнєва (Фото)

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Фахівці підрозділу ВМС США, які беруть участь у масштабних військових навчаннях Sea Breeze-2021 Чорному морі, допоможуть ВМС України підняти з дна катер “Буревісник”. Саме на ньому в 60-ті роки кілька разів виходив у море генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв. Про це пише видання Інформатор.

Катер, розмірами завдовжки 37 метрів та із водотоннажністю близько 150 тонн, затонув поблизу Практичної гавані в січні 2016 року. Варто зазначити, що за інофрмацією видання, всього було побудовано всього чотири таких кораблі: два з них – ПСКР-50 “Стріла” і ПСКР-51 “Буревісник” — призначалися виключно для відпочинку керівників країни.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Останній увійшов до складу Потійського прикордонного загону. Саме на ньому Брежнєв і інші радянські високопосадовці виходили як у службових справах, так і на відпочинку на чорноморське узбережжя Кавказу.

Зараз судно лежить на дні гавані, заважаючи швартуванню в базі флоту.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

За словами начальника пошуково-рятувальної служби ВМСУ капітан 1 рангу Олексія Нестерова, попереднє обстеження показало, що корпус у дуже поганому стані. “Якщо його і вдасться цілком підняти, то він навряд чи підлягає відновленню. П’ять років під водою – це вирок для дерев’яного судна”, – додав він.

Зазначається, що зараз американські фахівці з водолазної справи обстежують об’єкт. Вони впевнені, що зможуть підняти катер: поруч стоїть плавучий кран, але план підйому передбачає використання спеціальних понтонів, щоб відірвати його від дна. На підготовчі роботи, орієнтовно, буде потрібно близько двох тижнів, після чого військовослужбовці розпочнуть “рятувальну операцію”. Завершити її планують до 1 серпня.

This image has an empty alt attribute; its file name is GBExpressInc.gif
This image has an empty alt attribute; its file name is 0
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *