В Україні відкрили перший онлайн-ресторан пам’яті

В Україні відкрили перший онлайн-ресторан пам’яті

До дня пам’яті жертв Голодомору українська молодь створила онлайн-ресторан «Непораховані з 1932» («Uncounted since 1932»). Про це пише Kolo.News.

Студенти Української академії лідерства приготували та розмістили на сайті страви, якими харчувалися українці у голодні роки: затеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо. Ціна кожної страви — врятовані людські життя. Частину рецептів підлітки відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити.

“Бабуся розповідала, як кору дуба або берези перемелювали у ступці з коренем лободи чи комишів, стеблом кульбаби або ромашки — і так пекли коржі. Я віддирала цю кору холодними руками й думала: як це робила моя бабуся, яка не їла декілька тижнів? Вона все життя вчила мене не викидати хліб і не гратися з їжею”, — розповідає студента Академії Ілона Котовщик, чия родина пережила Голодомор на Київщині.

Керівник Української академії лідерства Роман Тичківський додав, що мета проекту – пояснити українцям сучасною мовою, як це -жити в ті часи. “А також нагадати, що Голодомор — це не лише жахлива статистика, а велика трагедія конкретної української родини, персональна історія кожного із нас”, – сказав він.

Варто зазначити, що онлайн-ресторан став продовженням проєкту «Uncounted since 1932», який створила Українська академія лідерства у партнерстві з агенцією «Gres Todorchuk PR» у 2017 році. Минулі три роки студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору і пригощали всіх охочих у семи містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Варто зазначити, що акцію у Брюсселі весною 2018 року було відзначено трьома нагородами Effie Awards як за одну із найуспішніших комунікаційних кампаній в Україні.

Цьогоріч через пандемічні обмеження унікальний формат ресторану перевели в онлайн-формат.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *