В Україні робот прооперував людину

В Україні робот прооперував людину

Днями львівські лікарі виконали нескладну операцію з використанням роботизованої системи Da Vinci. Про це повідомив у своєму Телеграмі Андрій Садовий.

Мер Львова назвав це великим проривом для хірургії. “Сьогоднішня подія – це насправді великий прорив для хірургії Львова та України. До того такі операції виконували лише приватні медзаклади. Тепер це можливо і в нашій комунальній лікарні. Дякуємо всій команді за ще одне врятоване життя”, – написав Садовий.

Директор Лікарні швидкої допомоги Олег Самчук написав у Фейсбуці, що операцію виконали без жодного розрізу, лише проколами. “50-річний чоловік звернувся до нас із підозрою на кишково-шлункову кровотечу. Обстеження показало завеликий отвір між черевною і грудною порожнинами. Частина шлунку змістилася в грудну клітину. Треба було оперувати”, – зазначив лікар. Під час втручання робот був за кілька метрів від пацієнта. На ньому була камера, що транслювала зображення медикам, а чотирма “руками” робота на відстані керував лікар.

Варто нагадати, що  Da Vinci – це унікальний робот-хірург, з допомогою якого можна робити складні операції у важкодоступних місцях. Da Vinci складається з 2 блоків: центру управління для хірурга-оператора та чотирьох роботизованих “рук”. Перша передає зображення на екран, ще 2 – виконують дії лікаря, а четверта, фактично, є його асистентом. Хірургічна система оснащена так, що інструменти обертаються в просторі на 360 градусів. Їхня функціональність дозволяє здійснювати рух складної амплітуди в усіх напрямках.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *