За старовинні шедеври галицького ювеліра на аукціоні «Сотбіс» планують виручити шалені гроші

За старовинні шедеври галицького ювеліра на аукціоні «Сотбіс» планують виручити шалені гроші

17 грудня 2020 року на аукціон «Сотбіс» у Нью-Йорку підуть з молотка два старовинних шедеври єврейського ювелірного мистецтва Галичини. За даними Sotheby’s, стартова ціна на ці прикраси становить від $500 000 до $900 000.

На думку експертів, остаточна ціна може досягти мільйона доларів США за кожен з двох щитів. Схожий щит з тієї ж колекції роботи того ж майстра був проданий в 2000 році на аукціоні «Сотбіс» в Тель-Авіві за 800 тисяч доларів. Зараз він знаходиться в Музеї Ізраїлю.

Два позолочених щити для Тори висотою 18-20 сантиметрів оздоблені пишним орнаментом і майстерною обробкою. На них зображено Мойсея і Аарона, Скрижалі Завіту, фрукти, птахи та звірі. Прикраси датуються кінцем 18 століття, створив їх майстер, уродженець Станіслава (Івано-Франківськ).

Варто додати, що шедевр був створений у 1806-07 роках у тодішньому Лембергу (Львові). Прикраса є частиною колекції комерсанта Реувена Давида Сассуна (1834-1905), чия сім’я була відома як «Ротшильди Сходу».

Щити для Тори з Галичини востаннє була на виставці в Лондоні в 1906 році, вони не виставлялися на публіці 114 років. Цінності передавалися в родині Сассун у спадок шість поколінь поспіль.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-1_H-Ukr-1024x141-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *