З Казахстану не змогли вилетіти 43 українці

З Казахстану не змогли вилетіти 43 українці

Станом на 6 січня до посольства України в Казахстані звернулися 43 громадянина. Всі вони – пасажири скасованих авіарейсів з Алмати та Нур-Султана. Про це повідомив речник міністерства закордонних справ України (МЗС) Олег Ніколенко у коментарі українським ЗМІ.

“Загроз безпеці українців немає. Їх забезпечено тимчасовим житлом та їжею, дипломати підтримують із ними регулярний зв’язок”, – сказав Ніколенко.

This image has an empty alt attribute; its file name is Meest.gif

“Посольство взаємодіє з перевізником, щоб зазначені громадяни змогли залишити територію Казахстану найближчим часом”, – сказав Ніколенко. За його даними, інформації про надзвичайні ситуації з громадянами України не надходило.

Варто додати, що речник МЗС закликав українців у Казахстані не покидати зайвий раз помешкання, уникати місць масового скупчення людей, насамперед – у великих містах, бути пильними та обережним, і за потреби звертатись до посольства.Загалом зовнішньополітичне відомство рекомендує українцям утриматися від поїздок у Казахстан доки там діє режим надзвичайної ситуації, введений через масові заворушення по всій країні.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Нагадаємо, що акції протесту почалися 2 січня на заході Казахстану. Спочатку місцеві мешканці виступили проти різкого підвищення цін на скраплений газ, однак згодом акції переросли у мітинги з економічними та політичними вимогами. В різних містах протестувальники вступають у сутички з силовиками та часом вдаються до мародерства. За час протестів постраждали більше тисячі людей, повідомляє казахський державний канал “Хабар-24” з посиланням на міністерство охорони здоров’я країни. 

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

За даними міністерства внутрішніх справ Казахстану, внаслідок сутичок загинули 18 співробітників поліції і Нацгвардії, ще кілька сотень отримали поранення. Про жертви серед протестувальників поки повідомили лише в Алмати, де напередодні розпочали антитерористичну операцію. За даними місцевої поліції, там вбили “десятки” людей, нібито “під час спроби штурму адміністративних будівель, департаменту поліції Алмати, а також районних управлінь та відділів поліції”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Standart-Transport-1_S-UA.gif

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів на території всієї країни режим надзвичайного стану та звернувся за допомогою до країн-членів Організації договору колективної безпеки. Всі вони погодилися направити у Казахстан своїх військових.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *