Кожен другий українець за рік скористався щонайменше однією е-послугою

Кожен другий українець за рік скористався щонайменше однією е-послугою

Згідно з дослідженням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, впродовж 2020 року понад половина громадян (53%) скористалися щонайменше однією цифровою послугою. Про це повідомляє Міністерство цифрової інформації України.

Згідно з результатами дослідження, серед найпопулярніших цифрових послуг в Україні — отримання паспортів та інші контакти з Державною міграційною службою. Цими послугами скористалися 15% респондентів. Також 13% користувалися застосунком чи порталом Дія і стільки ж українців використовували електронні державні послуги з отримання субсидій, пільг та соціальних виплат. Серед популярних е-послуг ті, що стосуються особистого транспорту (водійське посвідчення, продаж авто і т.д.) — 12% та пенсійного забезпечення — 11%.

Заступниця постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані підкреслила, що процес діджиталізації, який розпочався в Україні ще до 2020 року, почав стрімко впроваджуватися під час коронакризи. «Пандемія COVID-19 прискорила трансформацію сфери надання послуг громадянам та державних бізнес-процесів», — сказала вона та додала, що це створило «нову реальність», адже тепер люди можуть ходити на роботу, не покидаючи дому.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lion-Express-LLC.jpg

Українці також назвали сфери, які потребують вдосконалення електронних послуг. Серед них — комунальні послуги, оформлення та отримання пенсій, медичні послуги, ведення малого бізнесу, отримання соціальної допомоги та інші. З тих 47% респондентів, які не користувалися електронними послугами за останній рік, майже чверть зізналися, що їм бракує навичок для цього. Кожен п’ятий опитаний — 21% — не користувався онлайн-послугами через відсутність інтернету, деякі причиною назвали недовіру до електронних послуг.

Варто додати, що дослідження було проведено на замовлення Програми Розвитку ООН, Міністерства цифрової трансформації України та Посольства Швеції в Україні. Мета дослідження — з’ясувати досвід отримання державних послуг, а також потреб та побажань, пов’язаних з отриманням державних послуг в електронному вигляді.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *