Майже дві третини українських дітей залишили власні домівки

Майже дві третини українських дітей залишили власні домівки

Майже дві третини всіх українських дітей покинули свої домівки за шість тижнів після вторгнення Росії, і ООН підтвердила смерть 142 дітей, хоча ця цифра майже напевно набагато вище, повідомило агентство ООН у справах дітей у понеділок, пише Politico.

Мануель Фонтейн, директор програм ЮНІСЕФ з надзвичайних ситуацій, який щойно повернувся з України, сказав, що 4,8 мільйона з 7,5 мільйонів дітей України були переміщені за такий короткий час. Він не бачив, щоб таке відбувалося так швидко, за 31 рік гуманітарної роботи.

«Вони були змушені залишити все — свої будинки, школи та, часто, членів сімей», — сказав він Раді Безпеки ООН. — Я чув історії про відчайдушні кроки, які вживають батьки, щоб відвезти своїх дітей у безпечне місце, і діти сумують, що не можуть повернутися до школи».

Посол України в ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія вивезла з України понад 121 тисячу дітей, і, як повідомляється, розробила законопроект про спрощення та прискорення процедури усиновлення дітей-сиріт і навіть тих, у кого є батьки та інші родичі. За його словами, більшість дітей були вивезені з південного портового міста Маріуполь і доставлені до східного Донецька, а потім до російського міста Таганрога.

Фонтейн сказав, що ЮНІСЕФ чув ті самі звіти, але додав, що «ми ще не маємо доступу, який нам потрібен, щоб мати можливість перевіряти та бачити, чи можемо ми допомогти».

За його словами, 2,8 мільйона із числа переміщених дітей в Україні перебувають в рідній країні та ще 2 мільйони – в інших країнах. Водночас, за його словами, майже половина з приблизно 3,2 мільйонів дітей, які все ще перебувають у своїх домівках в Україні, «можуть ризикувати не мати достатньої кількості їжі», а ті, що знаходяться в обложених містах, як Маріуполь, стикаються з найжахливішою ситуацією.

Фонтейн сказав, що закриття шкіл впливає на освіту 5,7 мільйона дітей молодшого віку та 1,5 мільйона студентів у вищих навчальних закладах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *