Помер видатний український хореограф із світовим ім’ям

Помер видатний український хореограф із світовим ім’ям

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

На 91-му році життя у Києві помер знаменитий хореограф і танцюрист Григорій Чапкіс. Інформацію про смерть підтвердив в Instagram син Чапкіса Грег, який живе і працює хореографом у США. Він опублікував фото з батьком і підписав його: “Спочивай з миром, батьку. Легенда ніколи не помирає”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Нагадаємо, що у грудні минулого року Чапкіса було госпіталізовано з двосторонньою пнемонією у Київську міську лікарню №12. Згодом його виписали, але 6 січня 2021 року госпіталізували повторно – запалення легенів виявилося недолікованим. 9 лютого Чапкіса було ще раз госпіталізовано до реанімації через ускладнення.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Цікаво, що після 90-річного ювілею Чапкіс опублікував в соцмережах відео своїх тренувань. Як розповідав Чапкіс, секрет його енергійності – “в жінках і постійному русі”. На доказ своїх слів, в тому ж році він одружився вчетверте – його обраниця Людмила була молодша за хореографа на 51 рік.

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

Нагадаємо, що Григорій Чапкіс (справжнє прізвище – Чаопеску) народився 24 лютого 1930 року в Кишиневі у багатодітній родині. Жили дуже бідно, на околицях міста, тому Григорій ріс і виховував себе майже сам, і ще з малих років разом з іншими хлопчиками жебракував на вулиці: кидали капелюха на землю і танцювали, як могли. Про себе Чапкіс говорив, що “танцювати та ходити навчився одночасно”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Також варто додати, що під час гастролювання світом Чапкіс виступав перед Мао Цзедуном, Хо Ши Міном, Фіделем Кастро, а у 1962 році до козака-танцюриста за лаштунки зайшов Сальвадор Далі. Потім в газетах написали, що Далі знайшов у одного з українських козаків моторчики, вставлені в коліна – і народ повірив, підходили на концертах, щоб упевнитися. За 17 років Чапкіс з ансамблем об’їздив 50 країн і отримав три золоті нагороди міжнародних конкурсів.

Поховають Чапкіса на Байковому кладовищі в Києві.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *