Понад 60% українців підтримують обслуговування українською мовою

Понад 60% українців підтримують обслуговування українською мовою

61,7% українців підтримують норму закону про обслуговування українською мовою, яка набула чинності 16 січня. 34% опитаних мають протилежну думку. Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Так, найбільше нову норму закону підтримують жителі західної та центральної України (79,4% та 66,2% відповідно), найменше — жителі східної України (38,8% підтримують, 55,8% — ні). У південних областях закон підтримують 49% опитаних, не підтримують — 46,2%. На Донбасі підтримують 59,5%, не підтримують — 32,1% (однак слід враховувати, що на Донбас припадає лише 84 з 1205 опитаних респондентів і що опитування там проводили лише на контрольованій Україною частині регіону).

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Нагадаємо, що в Україні набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», за якою вся сфера обслуговування має перейти на українську. Отже, підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, мають надавати інформацію про товари та послуги, а також обслуговувати людей саме українською.

Це стосується як продавців, так і виконавців. Де б ви не отримували послугу ㅡ у супермаркеті, банку, кав’ярні чи інтернет-магазині ㅡ вас мають обслуговувати державною мовою. Водночас інформація може дублюватися іноземною мовою, а на персональне прохання клієнта обслуговування можуть проводити мовою, що прийнятна для обох сторін.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *