Президент зареєстрував у Верховній Раді законопроект про корінні народи

Президент зареєстрував у Верховній Раді законопроект про корінні народи

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про корінні народи. Про це пише Захід.

Згідно з законопроектом, корінним народом вважається «автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України». До таких народів пропонують зарахувати кримських татар, караїмів та кримчаків.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Караїми – тюркський народ, який живе у Криму. Має власну караїмську мову. Батьківщиною караїмів вважають Крим. За даними перепису населення 2001 року, в Україні проживало 1196 людей, які відносили себе до караїмів. Більшість з них проживали в Криму, решта – в Івано-Франківській, Одеській, Дніпропетровській і Харківській областях.

Кримчаки – це народ, який сповідує Юдаїзм і спілкується російською і кримчацькою мовою. Відомо, що кількість представників цього народу коливається до 2,5 тис. людей. Окрім Криму, кримчаки проживають у Росії, Грузії, Узбекистані, Ізраїлі та США.

Кримські татари – найчисельніший із вже згаданих народів. У світі проживають від 500 тис. до одного мільйона представників цього етносу. Найбільше їх проживає у Криму, а також в Узбекистані, Туреччині, Румунії та Болгарії.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *