США збільшують кількість українців, яким дозволено в’їзд з Мексики

США збільшують кількість українців, яким дозволено в’їзд з Мексики

Сполучені Штати різко збільшили кількість українців, яких вони впускають в країну через Мексику, пише Voice of America.

Минулого тижня чиновники мексиканського міста Тіхуана заявили, що близько 1000 біженців з України чекали, щоб перейти до Сполучених Штатів через кордон із Сан-Дієго, штат Каліфорнія. Мексиканське місто стало кінцевою зупинкою для українців, які шукають притулку в США, поки Росія продовжує військову кампанію в Україні.

У соцмережах поширилася інформація про те, що волонтерська група щодня допомагає сотням біженців доправлятися з аеропорту Тіхуани до тимчасових притулків. Група складається здебільшого зі слов’янських церков на заході Сполучених Штатів. Менш ніж за два тижні волонтери змогли створити ефективну мережу, яка забезпечує їжу, безпеку, транспорт і житло.

Біженці зазвичай проводять у притулках від двох до чотирьох днів, перш ніж отримають дозвіл на в’їзд до США. Їм дозволено в’їжджати за програмою, яку спрямовано на задоволення нагальних гуманітарних потреб. Американські чиновники заявили, що почали обробляти українців 6 квітня через тимчасово закритий для відвідування пішохідний перехід у Сан-Дієго. За словами Енріке Лусеро, директора у справах мігрантів Тіхуани, перехід має намір обробляти 578 осіб на день за допомогою 24 офіцерів.

«Ми відчуваємо себе такими щасливими, такими благословенними», – каже Тетяна Бондаренко. Вона подорожувала Молдовою, Румунією, Австрією та Мексикою, перш ніж приїхала в Сан-Дієго з чоловіком і трьома дітьми. Вона сказала, що її метою було дістатися Сакраменто, щоб жити зі своєю матір’ю, яку вона не бачила 15 років.

Інша українська родина сфотографувалася біля знаку митної та прикордонної охорони США в порту в’їзду Сан-Дієго в Сан-Ісідро. Волонтери пропонували їжу біженцям, які чекали, коли їх забере сім’я, або автобуси, які відвезуть їх до сусідньої церкви.

«Ми зрозуміли, що у нас є проблема, яку уряд не збирається вирішувати, тому ми її вирішили», — сказав волонтер Філ Мецгер із церкви у Сан-Дієго. Деякі біженці залишаються в домівках членів церкви, а інші сплять на тимчасових ліжках всередині церкви. Мецгер сказав Associated Press, що українські біженці, які прагнуть дістатися до США через Мексику, вважають це легшим шляхом, ніж пошуки притулку в суєтній Європі, де оселилися мільйони українців.

Адміністрація президента Джо Байдена заявила, що прийме до 100 тисяч українців. Вона встановила загальний ліміт біженців у 125 000 протягом 12-місячного періоду, який закінчується 30 вересня. Але до 31 березня було прийнято лише 8 758, у тому числі 704 українці.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *