США повернуть Україні артефакти, викраденні нацистами під час Голокосту

США повернуть Україні артефакти, викраденні нацистами під час Голокосту

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

Сполучені Штати повернуть Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині речі, викрадені нацистами з єврейських синагог і будинків у Європі під час Голокосту. Про це йдеться на сайті Міністерства юстиції США.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Зокрема країнам повернуть 17 похоронних сувоїв, рукописів та інших історичних документів. Також серед артефактів — переплетений реєстр поховань між 1836 і 1899 роками з Румунії. Їх викрали у єврейських громад під час нацистського правління.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Виконувачка обовʼязків адвоката США Жаклін Касуліс заявила, що артефакти містять неоціненну історичну інформацію, що належить нащадкам сімей, які жили й процвітали у єврейських громадах до Голокосту.

Спочатку артефакти збиралися виставити на торги в Нью-Йорку, але вони були конфісковані. Аукціонний будинок Kestenbaum & Company заявив, що співпрацював з владою. До угоди долучився приватний колекціонер, відомий тим, що намагався “врятувати і зберегти єврейські історичні документи, які в іншому випадку були б втрачені”. Після консультацій зі Світовою єврейською організацією реституції артефакти зняли з аукціону.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *