Українки відправились досліджувати Південний океан

Українки відправились досліджувати Південний океан

Експедиція українських науковиць вирушила досліджувати Південний океан. Про це Національний антарктичний науковий центр повідомив у Фейсбуці.

З порту Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) до берегів Антарктиди вирушили Каріна Вишняковата Юлія Іванчикова, які представляють Національний антарктичний науковий центр та Український науково-дослідницький центр екології моря. Вчені працюватимуть на українському траулері «Море Содружества», що вестиме промисел антарктичного крилю.

Дослідниці поставили чимало цілей. Зокрема, жінки хочуть працювати у кількох напрямках, а саме кити (вивчення їхнього просторового розподілу та поповнення фотокаталогу, започаткованого на станції “Академік Вернадський” 2018 року), крижана риба (відбір зразків для визначення вмісту стійких органічних забруднювачів у її тканинах. За підсумками досліджень ЄС може заборонити низку пестицидів та продуктів фарміндустрії, які забруднюють Світовий океан), антарктичний криль дослідження відмінностей біохімічного складу в різних районах промислу. Слід зазначити, що криль та крижана риба є основою морських екосистем Антарктики та Субантарктики) та паразити промислових риб (вивчення їхнього біорізноманіття як фактору, що впливає на динаміку популяцій риб).

Варто відзначити, що це буде вже третій сезон роботи унікального, єдиного в усій Антарктиці програмно-апаратного комплексу «Ферібокс», за допомогою якого одночасно вимірюються 14 фізичних, хімічних та біологічних характеристик морського середовища. Саме за показами «Ферібоксу» морські біологині визначатимуть точки відбору зразків.

Експедиція триватиме до березня 2021 року.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-1_H-Ukr-1024x141-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *