Український письменник отримав поетичну премію в США

Український письменник отримав поетичну премію в США

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Український письменник, перекладач, громадський діяч Сергій Жадан отримав у США другу щорічну премію імені Дерека Волкотта. Про це йдеться на офіційному сайті американського видавництва Arrowsmith Press.

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

Сергій Жадан отримав премію за книжку поезій «A new orthography» («Новий правопис»). Крім нього, цьогорічною лауреаткою стала Канізія Лабрін за збірку «Дісграфк» («The Dyzgraphxst»).  «Спустошливі й глибоко чарівні вірші «Нового правопису» Сергія Жадана, написані на хвилі російсько-української війни, – чергове дивовижне свідчення переможної сили ліричної уяви, особливо в часи геополітичної кризи. Від такої поезії звикли очікувати скочення до озлобленої іронії або втечі в сюрреалістичну дійсність.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Та я вражений щедрістю душі цього твору та мужністю автономного голосу, який наполегливо змальовує побут життя під час війни: його видиму примхливість і затаєну радість», − прокоментував поет Мейджор Джексон, який обирав переможців із короткого списку двадцяти фіналістів. Переможці розділять нагороду у 1000 доларів США.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Сам Сергій Жадан вже встиг подякувати за нагороду. «Дякую перекладачам і видавцям – Волкотт для мене справді важливий автор, його ім’я наснажує і дозволяє далі бачити сенс у складанні рядків та римуванні слів. Спасибі, це велика честь», − написав він у своїй сторінці у Фейсбук.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

 Нагадаємо, що премія імені Дерека Волкотта – щорічна відзнака, якої відзначають сучасних поета чи поетку неамериканського походження за нову ліричну збірку, опубліковану англійською мовою або в англійському перекладі за останній календарний рік. Премія передбачає грошову винагороду у розмірі 1000 доларів (у випадку, якщо це переклад, премію ділять порівну автор/ка і перекладач/ка), а також читання в Бостонському театрі Boston Playwrights’ Theatre та резиденцію тривалістю в один тиждень у колишньому будинку Дерека Волкотта на час проведення фестивалю імені Волкотта. Премію заснували видавницто Arrowsmith Press спільно з театром Boston Playwrights’ та Фестивалем Волкотта у Порт-оф-Спейн (Тринідад і Тобаго) в 2019 році.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *