Українців зобов’яжуть утримувати літніх батьків

Українців зобов’яжуть утримувати літніх батьків

Громадяни, які не хочуть або не можуть доглядати своїх літніх батьків і вдаються до послуг державних інтернатів для людей похилого віку, будуть зобов’язані компенсувати всі витрати таких установ. В іншому разі вони втратять право на спадщину. Про це пише ВСЕСВІТІ із посиланням на онлайн-трансляцію урядового засідання.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Відповідний законопроєкт днями був схвалений Кабінетом міністрів. Документ розробили в Міністерстві соціальної політики з метою впровадження механізму захисту майнових прав людей похилого віку. Автори документа вказують: наразі нерідко трапляються випадки, коли повнолітні діти ігнорують законні обов’язки з утримання батьків і догляду за ними в періоди часткової або повної втрати дієздатності (важка хвороба, інвалідність, немічність). В результаті люди похилого віку опиняються в інтернатах, пансіонатах або інших соціальних установах, де утримуються за державний рахунок.

This image has an empty alt attribute; its file name is Davis-Ranch.gif

У зв’язку з цим законопроєктом пропонується:

  • зобов’язати повнолітніх дітей оплатити всі витрати соціальних служб на утримання їхніх літніх батьків, якщо самостійно вони цього робити не можуть або не хочуть;
  • надати право спеціалізованим установам із догляду та місцевій владі вимагати відшкодування витрат у судовому порядку, якщо особа відмовляється це робити добровільно;
This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif
  • заборонити громадянам, на яких оформлена опіка щодо їхніх батьків, вступати в права спадщини, поки вони не розрахуються в повному обсязі зі спеціалізованими установами. Крім того, законопроєктом суттєво розширюються повноваження органів опіки та піклування. Без їхнього дозволу опікун не зможе здати квартиру підопічного в оренду. Те саме стосуватиметься і дітей, на яких оформлена опіка щодо їхніх батьків. Зараз таке обмеження діє тільки щодо продажу або обміну житла.
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *