Українці майже не беруть участь у громадській активності

Українці майже не беруть участь у громадській активності

Українці добре обізнані про види громадської активності, але майже не беруть участь у ній. Такі дані опитування оприлюднено дослідниками Програми сприяння громадської активності “Долучайся!”

Лише 6,8% респондентів вказали, що долучалися до мирних зібрань чи акцій, а 8% взяли участь у створенні чи роботі будинкового, вуличного або квартального комітету. Ще 8,1% повідомляли про інфраструктурні питання особисто, телефоном або онлайн.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

За результатами опитування, українці добре обізнані про види громадської участі, знають про участь у діяльності політичних партій (65,9%), як повідомити про випадки корупції в прокуратуру чи поліцію (63,3%), як подати офіційні інформаційні запити до державних органів (60,4%) та ініціювання та підписання електронних петицій до органів місцевої та державної влади (59,1%).

Третина (33%) опитаних повідомили, що беруть участь у житті своїх громад. 7.4% респондентів регулярно відвідують збори та інші публічні заходи свого будинку, вулиці чи району. Дві третини українців зазначили, що не мають ні часу (33,3%), ні зацікавлення (31,7%) брати участь у таких активностях. Лише 4% респондентів зазначили, що брали активну участь у діяльності організацій громадянського суспільства протягом останнього року. 13% вказали, що зрідка долучалися до заходів громадських організацій. Основні перешкоди — брак часу (38,3%) та відсутність інтересу (42,7%).

Також, опитування показало, що українці можуть об’єднуватися та піклуватися про себе без залучення влади. Серед основних заходів із самоорганізації респонденти назвали благоустрій двору свого будинку (48,7%) або місцевого парку (26,4%), а також організацію заходів з відпочинку чи дозвілля (25,8%). Найважливішими проблемами держави респонденти назвали корупцію (46,7%), бідність (41%), кризу на Донбасі (32,7%) та безробіття (32,4%). На особистому рівні українці дотримуються іншої точки зору: найважливішими для них та їх сімей є бідність (47,7%), безробіття (35%) та доступ до медичних послуг (34,2%).

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *