Українці створили мапу, яка розповідає про війни та протести в усьому світі

Українці створили мапу, яка розповідає про війни та протести в усьому світі

Українські програмісти з Дніпра за кілька років створили систему онлайн-мап Liveuamap, яка дозволяє наживо стежити за перебігом військових конфліктів та протестів в усьому світі. Про це пише Українська служба ВВС.

Ці мапи використовують не лише звичайні користувачі інтернету, але й уряди, журналісти-розслідувачі та експерти, а гуманітарні організації завдяки ним підвищують рівень безпеки своїх співробітників.

Станом на початок 2021 року Liveuamap має низку мап війн, які тривають, – в Україні, Сирії, Карабаху, Афганістані, Лівії, Ефіопії. Є мапа нападів “Ісламської держави” на Близькому Сході. Що ж до мапи протестів, то наразі існують у Білорусі, в Гонконгу, Венесуелі та США.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

“Вони відрізняються лише в географічному сенсі – це переважно не про міста, а про вулиці міст. Якщо, наприклад, сталося вбивство активіста – всім цікаво, де саме і за яких умов. І в такої мапи є безпекова місія – люди знають, що в це місце краще не йти, там вбивають”, – пояснює керівник Liveuamap Родіон Рожковський.

Також є мапи і не про політичні події. Популярною є мапа злочинів із застосуванням зброї в США. Серед минулих проєктів – мапа шкідливих для довкілля підприємств в американському місті Г’юстон, яку Liveuamap створювала в кооперації з місцевою екологічною організацією.

Загалом Liveuamap зараз – це мапи десятків країн світу, на яких позначають найбільш резонансні події – епідемії, піратські напади, війни з наркотиками, міграції. Але найпопулярнішими мапами лишаються мапи війн – минулого року це були мапи Сирії та Карабаху.

Сайті підтримує кілька мовних версій – наприклад, українська, англійська, арабська, іспанська. Стрічки новин кожної мапи не мають перекладу на всі ці мови одночасно, основною мовою лишається англійська. У мап війн у Сирії та Лівії є переклад стрічки новин арабською, у мапи Венесуели – іспанською, України – українською. Цікаво, що найбільше відвідують сайт користувачі зі США, Німеччини, Росії, Азербайджану та Туреччини.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *