Уперше в історії літніх Паралімпіад найтитулованішим спортсменом став українець

Уперше в історії літніх Паралімпіад найтитулованішим спортсменом став українець

Український плавець Максим Крипак ще до офіційного завершення Паралімпіади-2020 у Токіо гарантував собі звання найтитулованішого спортсмена цих Ігор. Про це пише Суспільне.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Крипак завоював у Токіо сім нагород, із них – п’ять золотих. Це рекордна кількість для цієї Паралімпіади не лише у плаванні, а й загалом серед усіх видів спорту. Українець обійшов білоруса Ігаря Бокі та китайців Лу Дун і Чжен Тао.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

З топ-10 мультимедалістів Токіо лише один спортсмен не є представником плавання. Восьме місце в медальній таблиці посідає американець Нік Мейг’ю, який здобув три “золота” й одне “срібло” в бігових дисциплінах.

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

Востаннє українці очолювали особистий медальний залік Паралімпіади ще в 2006 році. Тоді, на зимових Іграх у Турині, біатлоністка й лижниця Олена Юрковська завоювала шість нагород, серед яких було чотири “золота”. На літніх Іграх українські спортсмени таких досягнень ще не мали.

П’ять золотих нагород раніше на Іграх здобували лише сам Крипак – у 2016 році, а також інший плавець – Віктор Смирнов – у 2004 році.

Нагадаємо, що Максим Крипак почав займатись плаванням, коли йому було 6 років. Спочатку він змагався на рівних із представниками олімпійського плавання. Однак через погіршення стану здоров’я був змушений перейти в параплавання. Крипак має аномальний розвиток правої нижньої кінцівки та виступає в паралімпійській категорії S10, до якої належать спорстмени з мінімальним ушкодженням тіла, що впливає на функціонування ніг, або ж з ампутованою ступнею чи кінцівкою нижче коліна. Він є 5-разовим чемпіоном світу та 10-разовим чемпіоном Європи.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *