Усі українські спортсмени повинні говорити рідною мовою

Усі українські спортсмени повинні говорити рідною мовою

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Українські спортсмени під час виступів, коментарів чи пресконференцій повинні говорити державною мовою. Про це пишуть Стожари із посиланням на заяву уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

“Кожен громадянин України на міжнародних змаганнях – приклад професійності, спортивної майстерності, гордості та поваги до свого народу, держави, шанувальників з різних куточків світу. Саме тому публічні виступи, коментарі чи пресконференції, в яких беруть участь наші спортсмени, їхні тренери, представники федерацій чи клубів, в тому числі, по завершенню кар’єри, передовсім мають бути державною мовою, а ось переклад мають здійснювати організатори змагань”, – заявив посадовець.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Мовний омбудсмен додав, що статус державної мови у сфері спорту закріплено у статті 34 закону про забезпечення функціонування української мови як державної.  Кремінь також нагадав, що ще у 2020 році надіслав інформаційно-роз’яснювальні листи щодо положень закону 156 спортивним федераціям, товариствам, закладам і клубам.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rotex.gif

Він також зазначив, що мова приватного спілкування спортсменів не є сферою дії закону, але “підготовка спортсменів повинна бути комплексною і концентруватися як на досягненні спортивного результату, громадянській позиції, так і принципах спортивної дипломатії”.

Кремінь також наголосив на важливості затвердження Держпрограми сприяння опануванню державної мови та організації курсів з української мови.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *