У Арктиці зафіксували температуру на 12 градусів вищу, аніж 30 років тому

У Арктиці зафіксували температуру на 12 градусів вищу, аніж 30 років тому

Наприкінці листопада в Арктиці зафіксували температуру, яка на 10—12 градусів вища, ніж у 1990-ті. Водночас для всієї Арктики температура була в середньому на 6—7 градусів вищою за норму. Про це повідомили в Університеті штату Мен, який процитували в  The Independent.

У деяких більш теплих районах, які на графіку позначені яскраво-червоним кольором, останніми днями температура піднялася на понад 20 градусів, якщо порівняти із середніми показниками 30 років тому. «Уражена» ділянка за площею майже вдвічі більша за США.

В Арктиці тепла погода залишається, хоча сонце вже зайшло на зиму. Утім, за людськими мірками тут все ще холодно. За даними Barents Observer, наразі пояс теплого повітря простягається від північної Гренландії через Північний полюс до моря Лаптєвих і Східно-Сибірського моря.

Зазначається, що у жовтні в Арктиці спостерігався рекордно низький рівень льодового покриву, деякі райони залишалися без криги до середини листопада. Учені попередили, що через збільшення площі відкритого океану поглинається дедалі більше сонячної енергії, тому океан нагрівається сильніше й посилює глобальне нагрівання.

Нагадаємо, перед цим в Арктиці зафіксували температурний рекорд — 21,7 градуса. Попередній рекорд був у 1979 році — на архіпелазі Шпіцберген (Норвегія) увечері 25 липня учені спостерігали температуру у 21,7 градуса тепла, що на 0,5 градуса більше від попереднього рекорду 1979 року. Окрім цього, в Арктиці почали танути підводні поклади замороженого метану, а це, за словами вчених, може суттєво прискорити кліматичні зміни, відтак такі зміни суттєво прискорюють кліматичні зміни.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *