Як шахраї обманюють американців, які бажають допомагати Україні

Як шахраї обманюють американців, які бажають допомагати Україні

Війна в Україні призвела до появи іншого безсердечного ворога – і жертви можуть бути прямо тут, у США, пише Channel Nebraska.

Новини та зображення з війни дають шахраям можливість обійти наш здоровий глузд і атакувати наші серця.

Американці українського походження Анні Мосенкіс показали електронного листа нібито від вдови українського журналіста, вбитого російськими військами. Ця “вдова” просить внести на ім’я покійного 6,5 мільйонів доларів для допомоги сиротам війни.

«У жодному разі не йдіть на поводу у серця. Ви можете бути настільки добрими, наскільки можете, але не варто діяти наївно. Ви повинні ставитись до цього серйозно», – сказала Анна.

Better Business Bureau попереджає, що грошова пропозиція може приховати спробу шахрайства.

«Вам потрібно буде надати їм доступ до вашого банківського рахунку. Вони не мають наміру переказувати гроші, їм просто потрібен доступ до вашого банківського рахунку, щоб вони могли зняти ваші гроші», – сказав Джим Хегарті з Better Business Bureau.

Отже, краще дотримуватися відомих благодійних організацій, які, як ви бачите, допомагають людям в Україні.

«Шукайте організацію, де ви можете поговорити з кимось. Якщо вони не хочуть розмовляти з вами та відповідати на ваші запитання, то, ймовірно, це погана організація», – сказав Джонатан Дрісколл з організації допомоги One Child Inc.

Обіцянки шахраїв нерідко підкріплюються фотографіями вдячних українців, щоб жертвувачам не доводилося просто вірити “благодійним організаціям” на слово. Проте не послаблюйте пильність.

«Все, що надходить електронною поштою, потрібно оцінювати обережно і досліджувати, звідки це прийшло», — каже Анна.

Пошук у Google електронною поштою з приводу листів, подібних до звернення “вдови”, показує кілька попереджень про шахрайство.

Будьте обережні: шахраї часто використовують імена реальних жертв війни і тих, хто вижив, тому важливо перевіряти, кому саме ви допомагаєте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *