Ім’ям українського вченого назвали планету

Ім’ям українського вченого назвали планету

This image has an empty alt attribute; its file name is Kolesnikov-Trucking-Banner.jpg

Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету ім’ям видатного українського вченого Івана Пулюя. Цю новину повідомив на свой сторінці у Фейсбук український вчений, науковий співробітник Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський.

This image has an empty alt attribute; its file name is Magnit-Wanted-CDL-Banner-916-8806758.gif

“Цього моменту вчені, колектив Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, мешканці Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету ім’ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj = 2004 TY 13, про що повідомлено в Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл”, – написав Шендеровський. Науковий співробітник Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський також додав, що найменування планети є одним із заходів вшанування 175-річчя від дня народження видатного фізика.

This image has an empty alt attribute; its file name is East-Market-And-Resteurant.gif

Нагадаємо, що Іван Пулюй – український фізик і електротехнік, публіцист, перекладач Біблії та Псалтиря українською мовою, автор близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки українською, німецькою та англійською мовами. Знаменитий фізик стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства — відкриття Х-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Всі експерименти з Х-променями вчений проводив з вакуумними трубками власної конструкції. Пулюй працював в одній лабораторії з Рентґеном і подарував йому свої лампи. Пізніше Рентґен отримав Нобелівську премію за винайдення Х-променів. Об’єктом уваги видатного українця були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів. Помер вчений 31 сiчня 1918 року у Празi, де i похований.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *