Марічка Бурмака, Народна артистка України

День Незалежності України – велике і величне свято.

Свободу не принесли нам “на тарілочці”. Ціла низка чинників спричинила до того, що 24 серпня 1991 року Акт про Незалежність був проголошений. Десятиліття до того – робота українських подвижників-десидентів. Левко Лук’яненко, наприклад, 25 років відсидів у тюрмі (якийсь час у камері смертників) –хіба це замала ціна?! А Стус, а Сверстюк, а Дзюба?! А автори самвидаву, українські служби іноземних радіостанцій, студенти, яких виключали з інститутів-ми не знаємо їхні імена, але це тисячі зламаних доль.

Суспільні події з початку 89-го. Це і Червона Рута, З’їзд товариства Української мови, збори Руху, ланцюг злуки до дня Соборності?! На закритті фестивалю “Червона Рута” в Запоріжжі 18 серпня 91 року виступ Вячеслава Чорновола на стадіоні викликав овації. Зараз розсекречуються історичні архіви і ми розуміємо, наскільки велика роль також була тоді у стратегічних рішеннях українського керівництва. Це була вистраждана Незалежність, яку наближало все українське суспільство тоді і яку ми захищаємо протягом всіх цих 25 років!

І зараз саме за це точаться бої на Сході нашоі країни. Це свято не лише для тих, хто мешкає на рідній землі, але й для тих, хто виховує своїх дітей за кордоном, адже українцями не стають, а ними народжуються. Це наше свято, Україна буде, наша свобода-понад усе!

Марія Бурмака — українська співачка, Народна артистка України, кандидат філологічних наук.