А “під матрацами” — мільярди?

За інформацією Національного банку, грошові перекази до нашої країни за перше півріччя становлять 1,2 мільярда доларів. Це на 24 мільйони доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року, пише  http://expres.ua/. “У першому півріччі 2016 року загальна сума грошових переказів в Україну становила 1,198 мільярда доларів проти 1,174 мільярда доларів за аналогічний період 2015 року, — повідомив газеті “Експрес” Руслан Демус, експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club. — Найбільша частка в загальному обсязі переказів в Україну через системи-нерезиденти припадає на США (53%) та Росію (44%). Серед інших країн — Великобританія, Канада, Грузія та Азербайджан”. Що ж до того, скільки грошей відправили з України, експерт повідомив, що сума переказів  за кордон за перші шість місяців 2016 року становить 172 мільйони доларів проти 221 мільйона доларів, які було відправлено за шість місяців 2015-го.

” Обсяг іноземної валюти, що надходить в Україну, безпосередньо впливає на курс національної валюти та стабільність економіки країни. Серед основних факторів, які негативно позначалися на курсі національної валюти протягом останніх двох тижнів, — очікування, пов’язані з надходженням чергового траншу МВФ. Крім того, курс реагує на зростання попиту на долар США з боку НАК “Нафтогаз України”. Останній збільшив обсяги імпорту природного газу в межах підготовки до опалювального сезону. Також ситуація на валютному ринку залежить від прямих іноземних інвестицій. Їх обсяг у першому півріччі 2016 року становив 2,859 мільярда доларів, тоді як відтік — лише 330,1 мільйона доларів. Отож, нині сума грошових переказів в Україну разом із прямими іноземними інвестиціями залишаються ключовими факторами підтримки курсу національної валюти та стабільності економіки України на тлі поки що негативного сальдо зовнішньої торгівлі”, — додав експерт.

До речі, на запитання, скільки ж валюти орієнтовно на руках у населення, Руслан Демус віповів: “Якщо враховувати чистий відтік валютних депозитів фізичних осіб у 2015 році, оціночний чистий щомісячний попит і грошові перекази з-за кордону, то валютні накопичення на руках населення можуть становити 5 — 6,5 мільярда доларів лише за поточний рік. А загалом “під матрацами” може бути від 60 до 90 мільярдів доларів”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *