Не забуваймо імена двох українців, які загинули 15 років 11 вересня в Америці.

Серед майже трьох тисяч імен жертв, яких щороку зачитують 11 вересня в Америці, були імена двох українців: пожежник Іван Скала та дизайнер Олег Венгерчук.

Іван Скала того трагічного ранку добровільно увійшов у будівлю, що палала після вибуху літака, щоб вивести поранених, писала Мирослава Гонгадзе у далекому 2003 на сайті http://www.radiosvoboda.org/ Старший офіцер його пожежної бригади розповів, що він допоміг ще йому одягнути повітряний балон, підтягнув ремінь і, проводжаючи, сказав: «Будь обережний». У наступні декілька хвилин будинок, з якого Іван рятував людей, завалився. Друзі згадують його, як відданого друга. Працюючи на двох роботах, він завжди намагався допомогти всім, чим міг і як міг, згадують вони.

Олег Венгерчук  у той день не повернувся з роботи. Мати Олега тоді в скорботі дивилась прямий репортаж з Мангеттена по телебаченню і згадувала про свого сина. Вона народила його по дорозі до Австрії, коли з чоловіком, членом УПА, тікала з України від радянських військ. Син з”явився на світ шестимісячним, і вони, доїхавши до Відня, терміново його похрестили, бо боялись, що він так і помре нехрещеним. Та після німецьких таборів і важкого життя в еміграції її син виріс сильним і розумним чоловіком. Він воював у В’єтнамі, а потім вирішив стати художником – дизайнером.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *